Sorex trowbridgii

Taxonomy 
Scientific Name:Sorex trowbridgii
Common name:Trowbridge's shrew
Rank and Status   
Global Rank:G5 Native Status:Native
Subnational (State) Rank:S2 Endemic:No
US ESA Status:None Sand Dunes:No
NNHP Tracking Status:Watch List Wetland:No
Other Agency Status Status Last Updated Status Comments
Nevada Wildlife Action Plan - 2005 Species of Conservation Priority
CCVI Score Presumed Stable Conf. VH.
Distribution (NV Counties)

Status: Predicted or probable

Douglas

Status: Confident or certain

Washoe
Summary Occurrence Data
Occurrence Count:7
Total Observed Area (hectares):Not Available
Maximum Known Elevation (m):2591
Minimum Known Elevation (m):1463
Links
Sorex trowbridgii data at NatureServe
Sorex trowbridgii photos and data at Encyclopedia of Life
Character Abstract
Identification Comments:
Subspecies Comments:
Food Habits:Primarily insectivorous, also feeds on spiders, worms, and centipedes. Feeds on more vegetable matter than other shrews in this genus (Banfield 1974). Known to feed on seeds of Douglas-fir, pine, and other plants, especially in winter.
Phenology Comments:
Reproduction Comments:Breeds February-early June; average of 5 embryos; post-partum pregnancy probably common.
Migration Mobility:
Habitat Comments:Mature forest (dry or moist) with abundant ground litter; forested canyons and ravines; riparian fringe areas (but not streamside); under chaparral; and in cut forest if sufficient ground cover present (George, in Wilson and Ruff 1999; George 1989).
Ecology comments:Maximum life-span estimated at about 18 months. Populations decline after forest wildfires. Fall population tends to be about double spring population (George 1989).
Version Date:
Images:

Not Available